Mi is az internet?


Az internet egy olyan globális számítógépes hálózat, amelyen a számítógépek az internetprotokoll (IP) segítségével kommunikálnak. Felhasználók milliárdjait kapcsolja össze és lehetővé teszi olyan elosztott rendszerek működtetését, mint például a világháló (World Wide Web, WWW). Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat, amely kisebb számítógép-hálózatokat fog össze. Ennek eredménye egyfajta kibertér, amely a valódi világ mellett alternatív teret biztosít. Az internetet kezdetben a katonai szervezetek, majd tudósok, diákok használták. Az internet megtervezésénél nagyon fontos volt, hogy megbízhatóan működjön akár egy ellenséges atomcsapás után is. Ezért nincs központi számítógép. Ha valamelyik számítógép kiesik, az adatok másik úton haladnak tovább. A gépek közötti kommunikáció kisméretű adatcsomagok formájában valósul meg. Ezek a csomagok tartalmazzák a feladó és a címzett adatait, de az útirány mindig az adott helyzettől függően dől el. A TCP/IP protokoll a szabványos kommunikációs nyelv az interneten. A TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) protokollt 1983-ban vezették be, ma is a világháló alapprotokollja. A legfontosabb alkalmazás rétegei: a HTTP, az FTP, az SMTP, a DNS. Az internet segítségével sokféle információhoz és szolgáltatáshoz juthatunk hozzá, például elektronikus levelezéshez, weboldalakhoz, fájlmegosztáshoz, online játékokhoz és videóhívásokhoz. Az internetnek nincs központi irányítása vagy tulajdonosa, hanem sokféle szervezet és magánszemély működteti és használja.

Mire használható az internet?

– Információkeresés: Az interneten rengeteg információ érhető el különböző témákban, amelyeket a felhasználók böngészők segítségével kereshetnek meg. A keresőmotorok, mint például a Bing, segítenek a releváns weboldalak megtalálásában. Az interneten elérhető információk között vannak tudományos cikkek, hírek, enciklopédiák, receptek, térképek, időjárás-előrejelzések és még sok más.
– Kommunikáció: Az interneten keresztül a felhasználók egymással kommunikálhatnak különböző módon, mint például e-mail, csevegés, hang- és videóhívás. Az internet lehetővé teszi a távoli rokonokkal, barátokkal és munkatársakkal való kapcsolattartást. Az interneten léteznek közösségi hálózatok is, mint például a Facebook vagy az Instagram, ahol a felhasználók megoszthatják élményeiket, véleményeiket és érdeklődési körüket másokkal.
– Szórakozás: Az interneten számos szórakoztató tartalom érhető el, mint például filmek, zenék, játékok, viccek, képregények és még sok más. A felhasználók letölthetik vagy online nézhetik vagy hallgathatják ezeket a tartalmakat. Az interneten léteznek olyan platformok is, mint például a YouTube vagy a Netflix, ahol a felhasználók saját tartalmakat is készíthetnek vagy megtekinthetnek mások által készített tartalmakat.
– Vásárlás: Az interneten keresztül a felhasználók vásárolhatnak termékeket vagy szolgáltatásokat különböző webáruházakból vagy online piacterekről. Az internet lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy összehasonlítsák az árakat és az ajánlatokat, olvassák el más vásárlók véleményét és fizessenek online módon. Az interneten vásárolt termékeket vagy szolgáltatásokat házhoz szállítják vagy digitálisan letölthetők.
– Oktatás: Az interneten keresztül a felhasználók tanulhatnak különböző témákban vagy képesítéseket szerezhetnek online kurzusokon vagy távoktatásban részt véve. Az internet lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy hozzáférjenek olyan tananyagokhoz és erőforrásokhoz, amelyek segítik őket a tanulásban.

Ha még nincs weboldalad, vagy ha már van de elégedetlen vagy vele, esetleg ha nem hoz elég új ügyfelet, akkor lépj kapcsolatba velünk!