Ki is Elon Musk?


Elon Musk egy dél-afrikai származású amerikai vállalkozó és üzletember, aki számos innovatív és sikeres cég alapítója, vezetője vagy befektetője. Ő a SpaceX, a Tesla, a Twitter, a Neuralink, az OpenAI és a Boring Company nevű vállalatok mögött álló erő, amelyek mind a technológiai fejlődés éllovasai a maguk területén. Musk a világ második leggazdagabb embere, akinek vagyona több mint 170 milliárd dollár.

Musk 1971-ben született Pretoriában, Dél-Afrikában. Már gyerekként is érdeklődött a számítógépek és a vállalkozás iránt. 12 évesen készített egy videójátékot, amit eladott egy számítógépes magazinnak. 1988-ban, miután megszerezte a kanadai állampolgárságot, elhagyta Dél-Afrikát, mert nem akarta támogatni az apartheidet kötelező katonai szolgálattal, és mert nagyobb gazdasági lehetőségeket látott az Egyesült Államokban.

Musk először a Queen’s University-ban tanult Kingstonban, Ontario-ban, majd 1992-ben átiratkozott a Pennsylvaniai Egyetemre, Philadelphiában, ahol fizika és közgazdaságtan szakon szerzett diplomát 1997-ben. Ezután Kaliforniába költözött, hogy fizika szakon folytassa tanulmányait a Stanford Egyetemen. Azonban csak két napot töltött ott, mert úgy érezte, hogy az internetnek sokkal nagyobb potenciálja van a társadalom megváltoztatására, mint a fizikának.

1995-ben alapította meg testvérével, Kimballal együtt az online városi útmutató szoftvercégét Zip2-t. A Zip2-t 1999-ben felvásárolta a Compaq 307 millió dollárért, és Musk alapította meg az X.com-ot, egy közvetlen bankot. Az X.com 2000-ben összeolvadt a Confinity-val, hogy létrehozzák a PayPal-t, amit az eBay 1,5 milliárd dollárért vásárolt meg 2002-ben.

Musk 175,8 millió dollárból alapította meg 2002-ben a SpaceX-et, egy űrrepülési szolgáltató céget. 2004-ben korai befektető lett az elektromos járműveket gyártó Tesla Motors Inc.-ben (most Tesla Inc.), amelynek elnöke és terméktervezője lett, majd 2008-ban átvette az ügyvezető igazgatói pozíciót is.

Elon Musk 2017 után sok izgalmas és úttörő projektben vett részt. A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója a következőket érte el:

– 2018-ban a SpaceX elindította a Falcon Heavy rakétát, amely a világ legerősebb működő rakétája lett. A rakéta fedélzetén egy Tesla Roadster volt, amelyet egy Starman nevű bábu vezetett. A Tesla Roadster azóta is kering a Nap körül.
– 2019-ben a SpaceX bemutatta a Starship prototípusát, amely egy óriási űrhajó, amelynek célja az emberiség Marsra szállítása. A Starship többször felhasználható lesz, és akár 100 utast is képes szállítani egyszerre.
– 2020-ban a SpaceX történelmet írt, amikor az első magánvállalat lett, amely embereket küldött az űrbe. A Crew Dragon űrhajó Bob Behnken és Doug Hurley asztronautákat szállította a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), majd biztonságosan visszahozta őket a Földre.
– 2021-ben a Tesla bejelentette a Model S Plaid-et, amely a világ leggyorsabb termelési autója lett. A Model S Plaid képes 0-ról 100 km/h-ra gyorsulni 1,99 másodperc alatt, és eléri a 320 km/h-s végsebességet. A Model S Plaid több mint 600 kilométert képes megtenni egyetlen töltéssel.
– 2021-ben Musk elindította a Neuralink-et, amely egy vállalat, amely agy-számítógép interfészeket fejleszt. A Neuralink célja az emberi agy képességeinek növelése és a betegségek gyógyítása. A Neuralink bemutatta az első olyan makákót, amely képes volt videojátékot játszani a gondolataival.

Ezek csak néhány példa arra, hogy mit csinált Elon Musk 2017 után. Musk továbbra is dolgozik azon, hogy megváltoztassa a világot és az emberiség jövőjét.