A Tesla és a mesterséges intelligencia


A Tesla nemcsak elektromos autókat gyárt, hanem a mesterséges intelligencia (AI) területén is élen jár. A cég saját AI-chipeket fejleszt, amelyek az Autopilot nevű vezetőtámogató rendszerének szíve-lelke. Az Autopilot célja, hogy a cég járművei képesek legyenek teljes önvezetésre, vagyis a sofőrnek ne kelljen beavatkoznia a vezetésbe semmilyen körülmények között.

Az Autopilot Vision és a mesterséges intelligencia-részleg vezetője, Andrej Karpathy 2022 júliusában jelentette be, hogy elhagyja a céget. Karpathy alapvető szerepet játszott a gyártó AI-technológiájának fejlesztésében, amely a Tesla járműveiről az utakon gyűjtött adatok felhasználásával tanítja meg a számítógépes látást az autóknak. Karpathy távozása kritikus időszakban érkezik a vállalat számára, mivel Elon Musk arra sürgette csapatait, hogy 2023-ra érjék el a teljes önvezető képességet.

Musk szerint a cége előnye abban rejlik más gyártókkal szemben, hogy „valódi” mesterséges intelligenciával rendelkezik. A vezér nem igazán fejtette ki, hogy ez pontosan mit is jelent, de azt sejtette, hogy a kifejlesztett mesterséges intelligencia nemcsak az autók vezetését segíti, hanem más területeken is alkalmazható lesz. Musk 2023 augusztusában bemutatta a Tesla Bot nevű humanoid robotot, amelyet az Autopilot technológiájára építettek. A robot célja, hogy elvégezze az unalmas és veszélyes feladatokat az emberek helyett, és barátságos és biztonságos legyen.

A Tesla tehát nemcsak az elektromos mobilitás forradalmasításán dolgozik, hanem a mesterséges intelligencia úttörője is akar lenni. A cégnek azonban számos kihívással kell szembenéznie ezen a területen, mint például az etikai kérdések, a jogi szabályozás, a versenytársak és a technológiai korlátok. A Tesla sikeressége nagyban függ attól, hogy mennyire tudja meggyőzni a fogyasztókat és a hatóságokat arról, hogy az AI-val felszerelt autói és robotjai megbízhatóak és hasznosak.

www.tesla.com